Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Peter Zof »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \frac{1-\cos 8x}{1+\tg x}=0}\)

\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=0 \Leftrightarrow (a=0 \wedge b \neq 0)}\)

tak więc: \(\displaystyle{ \tg \neq -1}\)
oraz: \(\displaystyle{ \cos 8x=1 \Rightarrow x= \frac{k\pi}{4}}\)

z założenia mianownika mam: \(\displaystyle{ x \neq - \frac{\pi}{4}}\)

W odpowiedziach jest, że: \(\displaystyle{ x= \frac{k\pi}{2} \vee \frac{\pi}{4}+k\pi}\)

Bardzo bym prosił o wytłumaczenie przykładu
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Z założeń mianownika masz \(\displaystyle{ x \neq - \frac{k\pi}{4}}\) - drobna poprawka, uwzględnij to w odpowiedzi.
Ponadto nie rozumiem trochę odpowiedzi z książki, bo należy jeszcze uwzględnić dziedzinę samego tangensa.
ODPOWIEDZ