różnica sinusa i kosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

różnica sinusa i kosinusa

Post autor: denatlu »

sprowadź do postaci iloczynowej \(\displaystyle{ \sin x-\cos x}\)

\(\displaystyle{ \sin x-\cos x=\sin x -\sin \left( x+\frac{\pi}{2} \right) =\\
=2 \sin \left( \frac{x-x-\frac{\pi}{2}}{2} \right) \cdot \cos \left( \frac{x+x+\frac{\pi}{2}}{2} \right) =\\
=2 \sin \left( -\frac{\pi}{4} \right) \cdot \cos \left( x+ \frac{\pi}{4} \right) =\\
=-\frac{\sqrt{2}}{2} \cdot 2 \cdot \cos \left( x+ \frac{\pi}{4} \right) =-\sqrt{2} \left( x+ \frac{\pi}{4} \right)}\)


poprawnie?
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 23:11 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

różnica sinusa i kosinusa

Post autor: lukasz1804 »

Nie jest prawdą, że \(\displaystyle{ \sin\left(x+\frac{\pi}{2}\right)=\cos x}\). Zachodzi raczej wzór \(\displaystyle{ \sin\left(x+\frac{\pi}{2}\right)=-\cos x}\). Mamy jednak \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)}\).
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

różnica sinusa i kosinusa

Post autor: denatlu »

Przecież jak sinusa przesunę o wektor \(\displaystyle{ [-\frac{\pi}{2},0]}\) to dostane kosinusa.

\(\displaystyle{ funkcja (-x)=-funkcja(x)}\) tak to było?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

różnica sinusa i kosinusa

Post autor: norwimaj »

Zarówno wzór \(\displaystyle{ \sin\left(x+\frac{\pi}{2}\right)=\cos x}\), jak i \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)}\), są poprawne. Widocznie lukasz1804 się pomylił. (I wcale mu się nie dziwię, bo sam w tych rzeczach często się mylę.)

Ostatnie przejście budzi wątpliwości:
denatlu pisze: \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2}}{2} \cdot 2 \cdot \cos (x+ \frac{\pi}{4})=-\sqrt{2}(x+ \frac{\pi}{4})}\)
Poza tym chyba w porządku.
ODPOWIEDZ