Oblicz bez użycia tablic i kalkulatora:
1.) \(\displaystyle{ \tg^{2} 15^\circ + \tg^{2} 45^\circ + \tg^{2} 75^\circ}\)
2.) \(\displaystyle{ \sin 15^\circ + \tg 30^\circ \cdot \cos 15^\circ}\).
Z góry dziękuję za pomoc:)
Oblicz bez użycia tablic i kalkulatora
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Oblicz bez użycia tablic i kalkulatora
Można skorzystać ze wzorów redukcyjnych i na sumę kątów:
1.)\(\displaystyle{ \tg^{2} 15^\circ=\tg ^{2}(90^\circ-75^\circ)=\ctg ^{2}75^\circ}\)
\(\displaystyle{ 75^\circ=45^\circ+30^\circ=...}\)
2.)\(\displaystyle{ \sin 15^\circ=\sin (90^\circ-75^\circ)=\cos 75^\circ}\)
\(\displaystyle{ \cos 15^\circ=\cos (90^\circ-75^\circ)=\sin 75^\circ}\)
1.)\(\displaystyle{ \tg^{2} 15^\circ=\tg ^{2}(90^\circ-75^\circ)=\ctg ^{2}75^\circ}\)
\(\displaystyle{ 75^\circ=45^\circ+30^\circ=...}\)
2.)\(\displaystyle{ \sin 15^\circ=\sin (90^\circ-75^\circ)=\cos 75^\circ}\)
\(\displaystyle{ \cos 15^\circ=\cos (90^\circ-75^\circ)=\sin 75^\circ}\)