\(\displaystyle{ \ 2\cos x \cdot |\sin x|=f \left( x \right)}\)
\(\displaystyle{ \ x\in <0 ; 2\pi}\)>
Trzeba to rozpisać?
\(\displaystyle{ \ 2\cos x \sin x \mbox{ dla } \ \sin x>0}\)
oraz
\(\displaystyle{ \ -2\cos x\sin x \mbox{ dla }\ \sin x<0}\)
I nie wiem jak dalej to narysować.Proszę od wskazówki.
Narysuj funkcję trygonometryczną z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Narysuj funkcję trygonometryczną z wartością bezwzględną
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, o 14:25 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Narysuj funkcję trygonometryczną z wartością bezwzględną
No to gdzie problem ?
Rozwiązujesz nierówność z sinusem i otrzymujesz to co napisałeś.Potem to już tylko ze wzoru na podwojony argument sinusa.
Rozwiązujesz nierówność z sinusem i otrzymujesz to co napisałeś.Potem to już tylko ze wzoru na podwojony argument sinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Narysuj funkcję trygonometryczną z wartością bezwzględną
Dobra to już zrobiłem ale mam teraz jeszcze większy problem.Mianowicie nie wiem jak zapisać warunki w tej funkcji:
\(\displaystyle{ \ \sin 2x \cdot \frac{1}{|\sin x\cos x|}=f(x)}\)
\(\displaystyle{ \ \sin 2x \cdot \frac{1}{|\sin x\cos x|}=f(x)}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, o 14:32 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Narysuj funkcję trygonometryczną z wartością bezwzględną
1.Dziedzina:
2.Rozpisz \(\displaystyle{ \sin 2x}\) ze wzoru na sinus podwojonego kąta.
3.Sprawdzasz wartość bezwzględną.
2.Rozpisz \(\displaystyle{ \sin 2x}\) ze wzoru na sinus podwojonego kąta.
3.Sprawdzasz wartość bezwzględną.