udwodnić aby \(\displaystyle{ \cos 4x=8\cos ^{4} x-8\cos ^{2} x+1}\) a więc...
\(\displaystyle{ \cos 4x=2\cos ^{2} 2x - 1}\)
próbowałem dalej ale nie umiem nic zasosować co przynosi mi korzyść...
próbowałem zastosować jeszcze raz ten wzór... ale widocznie coś zgubiłem jakby kwadrat bo mam takie cos:
\(\displaystyle{ 2(2\cos ^{2} x-1)-1}\) jakby brakowało kwadratu przy nawiasie , moze powinnien tam byc ale skad? jakby ktoś mogl rozpisać przekształcenie krok po kroku to bede wdzieczny.
przekształcenie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
przekształcenie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 mar 2013, o 00:37 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
przekształcenie trygonometryczne
W porządku.\(\displaystyle{ \cos 4x=2\cos ^{2} 2x - 1}\)
Tutaj zgubiłeś. Zauważ, że \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} 2x - 1=2\cos 2x \cdot \cos 2x - 1}\)\(\displaystyle{ 2(2\cos ^{2} x-1)-1}\)
a więc \(\displaystyle{ 2\cos 2x \cdot \cos 2x - 1=2 \cdot \left( 2\cos^2 x-1\right) \cdot \left( 2\cos^2x-1\right)-1}\) powymnażaj i powinno wyjść