wzór na sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ziarno93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 lis 2008, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin / Kawnice :P
Podziękował: 2 razy

wzór na sinus

Post autor: ziarno93 »

czesc,
mam funkcji sinusoidalną, tylko ze jej lamda wynosi 40 a amplituda 5
jak moge zapisac wzor tej funkcji?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, o 15:15 przez ziarno93, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

wzór na sinus

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ f(x)=\alpha\sin\beta x}\)

Wyznacz \(\displaystyle{ \alpha,\beta}\).
ziarno93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 lis 2008, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin / Kawnice :P
Podziękował: 2 razy

wzór na sinus

Post autor: ziarno93 »

\(\displaystyle{ \alpha = 5}\)
a \(\displaystyle{ \beta = ?}\) nie wiem jak sie za nią zabrac
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, o 14:44 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
szw1710

wzór na sinus

Post autor: szw1710 »

Wiesz, że okres zwykłego sinusa to \(\displaystyle{ 2\pi}\). Jaki jest okres funkcji \(\displaystyle{ \sin\beta x}\)?
ziarno93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 26 lis 2008, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin / Kawnice :P
Podziękował: 2 razy

wzór na sinus

Post autor: ziarno93 »

40?
szw1710

wzór na sinus

Post autor: szw1710 »

Ogólnie, funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin\beta x}\). W zastosowaniu ma wyjść \(\displaystyle{ 40}\). Więc dobierz \(\displaystyle{ \beta}\) w taki sposób, aby okres był \(\displaystyle{ 40}\).
ODPOWIEDZ