\(\displaystyle{ \sin x-\cos x+1=\sin x \cdot \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1=\sin x \cdot \cos x+\cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1=\cos x(\sin x+1)}\) po podzieleniu przez: \(\displaystyle{ (\sin x+1)}\)
\(\displaystyle{ \cos x=1 \Rightarrow x=2k\pi}\)
W odpowiedziach jest:
\(\displaystyle{ x=2k\pi \vee x=- \frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
Równość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x+1=\sin x \cdot \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1-\sin x \cdot \cos x-\cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1-\cos x(\sin x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\sin x+1)(1-\cos x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1=0}\) lub \(\displaystyle{ 1-\cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1-\sin x \cdot \cos x-\cos x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1-\cos x(\sin x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\sin x+1)(1-\cos x)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x+1=0}\) lub \(\displaystyle{ 1-\cos x=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równość trygonometryczna
No właśnie pokazałam. Nie moższ dzielić przez \(\displaystyle{ \sin x+1}\) bo nie wiesz czy to przypadkiem nie jest zero.
Lub inaczej, jeżeli dzielisz przez \(\displaystyle{ \sin x+1}\), to muszisz założyć, że \(\displaystyle{ \sin x+1 \neq 0}\), więc potem musisz sprawdzić co się dzieje jak \(\displaystyle{ \sin x+1=0}\)
Lub inaczej, jeżeli dzielisz przez \(\displaystyle{ \sin x+1}\), to muszisz założyć, że \(\displaystyle{ \sin x+1 \neq 0}\), więc potem musisz sprawdzić co się dzieje jak \(\displaystyle{ \sin x+1=0}\)