Obliczanie wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy
Obliczanie wartości funkcji
Witam. Mam obliczyć wartość \(\displaystyle{ \cos \left( 36 ^{o} \right)}\) bez użycia kalkulatora i tablic. Możecie mi podpowiedzieć jak to nadgryźć?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, o 11:07 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy
Obliczanie wartości funkcji
Wielkie dzięki ale jeśli dochodzę do równania \(\displaystyle{ \left( t+1\right)\left( t- \frac{1}{2} \right)\left( 8t ^{2}-4t-2 \right)=0}\), gdzie \(\displaystyle{ t=\cos36 ^{o}}\) i pierwiastkami są \(\displaystyle{ t=-1 \vee t= \frac{1}{2} \vee t= \frac{1- \sqrt{5} }{2} \vee t= \frac{1+ \sqrt{5} }{2}}\) to jak udowodnić, że trzy z nich nie są wartością \(\displaystyle{ \cos36 ^{o}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy