wartosc wyrazenia z arkusami
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
wartosc wyrazenia z arkusami
Najpierw nawias. Zastanów się dla jakich \(\displaystyle{ \alpha \in \left\langle -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right\rangle , \beta \in \left\langle 0,\pi\right\rangle}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\sin \alpha \\
\frac{1}{2}=\cos \beta}\)
Wtedy wyrażenie sprowadzi się do
\(\displaystyle{ \csc (\alpha -\beta)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\sin \alpha \\
\frac{1}{2}=\cos \beta}\)
Wtedy wyrażenie sprowadzi się do
\(\displaystyle{ \csc (\alpha -\beta)}\)