Witam. Mam problem z rozwiązaniem równania. Jest ono co prawda z Matury Próbnej Operonu, poziom rozszerzony, ale w odpowiedziach jest już przekształcony wzór, a nie proces jego przekształcania. Oto równanie:
\(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{3} )\sin(x-\frac{\pi}{3} )=- \frac{1}{2}}\)
Zastanawiam się, jak ogólnie można przekształcić sam wzór:
\(\displaystyle{ \sin(x+a )\sin(x-a )}\)
Oraz mam jeszcze pytanie odnośnie innego wzoru, który też chciałbym się nauczyć przekształcać:
\(\displaystyle{ \sin(x+a )+\sin(x-a )}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie trygonometryczne
1. Wzór na \(\displaystyle{ \cos(\alpha\pm\beta)}\), podstawiając \(\displaystyle{ \alpha=x+a}\), \(\displaystyle{ \beta=x-a}\).
2. Wzór na \(\displaystyle{ \sin(\alpha\pm\beta)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha=x}\), \(\displaystyle{ \beta=a}\).
2. Wzór na \(\displaystyle{ \sin(\alpha\pm\beta)}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha=x}\), \(\displaystyle{ \beta=a}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Równanie trygonometryczne
Wciąż nie mogę wpaść na pomysł jak to rozwiązać. Mógłbym prosić o dalszą pomoc?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 gru 2011, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zaręby
- Podziękował: 15 razy
Równanie trygonometryczne
Skorzystaj z poniższych wzorów:
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha + \beta \right)=\sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) =\sin \alpha \cos \beta -\cos \alpha \sin \beta}\)
Następnie ze wzoru na różnicę kwadratów i zamień \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\) na \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2}x}\).
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha + \beta \right)=\sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) =\sin \alpha \cos \beta -\cos \alpha \sin \beta}\)
Następnie ze wzoru na różnicę kwadratów i zamień \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\) na \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2}x}\).
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, o 11:19 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.