Dla jakich wartości parametru a równanie:
\(\displaystyle{ \cos x \cdot \cos (a-x) = 2 \sin ^{2} x}\)
ma rozwiązanie?
Miałem pomysł, żeby wywalić przed nawias wyrażenie złożone z samych \(\displaystyle{ \cos (a)}\) lub \(\displaystyle{ \sin (a)}\), a potem podstawić zmienną pomocniczą i z równania \(\displaystyle{ \bigtriangleup > 0}\), wyznaczyć parametr. Niestety nie umiem jakoś 'fajnie' wywalić tego cos(a) przed nawias czy cokolwiek. Macie jakieś pomysły?
Równanie trygonometryczne z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 19:18 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne z parametrem
Faktycznie .
Jak moglem na to nie wpasc , wystarczylo podzielic przez \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\) i wtedy otrzymywałem:
\(\displaystyle{ 2 \tg ^{2} x - 3 \tg x \sin a - 3 \cos a = 0}\)
Za \(\displaystyle{ \tg x}\) wstawiam zmienna pomocnicza i tak jak mowilem rozwiazuje nierownosc \(\displaystyle{ \bigtriangleup > 0}\)
czyli (po uproszczeniach):
\(\displaystyle{ 9 \cos ^{2}a - 24 \cos a - 9 < 0}\)
Po rozwiazaniu tego mam: \(\displaystyle{ \cos a \in \left\langle -\frac{1}{3};\ 1 \right\rangle}\), czyli tak jak bylo w rozwiazaniu .
Jak moglem na to nie wpasc , wystarczylo podzielic przez \(\displaystyle{ \cos ^{2} x}\) i wtedy otrzymywałem:
\(\displaystyle{ 2 \tg ^{2} x - 3 \tg x \sin a - 3 \cos a = 0}\)
Za \(\displaystyle{ \tg x}\) wstawiam zmienna pomocnicza i tak jak mowilem rozwiazuje nierownosc \(\displaystyle{ \bigtriangleup > 0}\)
czyli (po uproszczeniach):
\(\displaystyle{ 9 \cos ^{2}a - 24 \cos a - 9 < 0}\)
Po rozwiazaniu tego mam: \(\displaystyle{ \cos a \in \left\langle -\frac{1}{3};\ 1 \right\rangle}\), czyli tak jak bylo w rozwiazaniu .