Równanie cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
saweh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 wrz 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wp
Podziękował: 15 razy

Równanie cosinusów

Post autor: saweh »

\(\displaystyle{ a^{2}=d^{2}(1-\cos \alpha )}\)
Jak można inaczej zapisać \(\displaystyle{ 1-\cos \alpha}\) przy pomocy wzorów maturalnych?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2013, o 19:05 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
brzoskwinka1

Równanie cosinusów

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ 1-\cos \alpha =2\sin^2 \frac{ \alpha }{2} .}\)
saweh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 wrz 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wp
Podziękował: 15 razy

Równanie cosinusów

Post autor: saweh »

Jak dojść do tej postaci?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie cosinusów

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 1-\cos \alpha =1-\cos(2 \cdot \frac{\alpha}{2})=1-(1-2\sin^2 \frac{\alpha}{2})=2\sin^2 \frac{ \alpha }{2}.}\)
ODPOWIEDZ