suma cosinusa i sinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

suma cosinusa i sinusa

Post autor: rochaj »

Pokaż że \(\displaystyle{ \sin{1^\circ}+\cos{1^\circ}\notin\mathbb{Q}}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

suma cosinusa i sinusa

Post autor: norwimaj »

Jeśli \(\displaystyle{ \sin{1^\circ}+\cos{1^\circ}\in\mathbb{Q}}\), to \(\displaystyle{ (\sin{1^\circ}+\cos{1^\circ})^2\in\mathbb{Q}}\), więc \(\displaystyle{ \sin2^{\circ}\in\mathbb{Q}}\). Dalej możesz wyrazić \(\displaystyle{ \sin30^{\circ}}\) przez \(\displaystyle{ \sin2^{\circ}}\) i skorzystać z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych.
ODPOWIEDZ