Witam,
\(\displaystyle{ \cos 2x + \sqrt{3}\sin 2x = \cos ^{2}x - 7\sin ^{2}x}\)
zastosowałem wzór na kosinus i sinus podwojonego kąta i doprowadziłem równanie do postaci:
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x + \sqrt{3}\sin x\cos x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x= 0 \vee}\)\(\displaystyle{ 3\sin x + \sqrt{3}\cos x = 0}\)
po rozwiązaniu moje odpowiedzi nie zgadzają się z tymi na kartce, w drugim równaniu przeniosłem wyrażenie z kosinusem na drugą stronę, podniosłem wszystko do kwadraty i użyłem jedynki i ostatecznie wyszło, że:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{2} \vee}\)\(\displaystyle{ \sin x = -\frac{1}{2}}\)
moje pytanie jest następujące, czy poprzez podniesienie do kwadratu drugiego równania stworzyłem "fałszywą" parę rozwiązań i jaki jest inny sposób rozwiązania??
Złe rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 8 sty 2013, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mrozy
- Podziękował: 5 razy
Złe rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 00:13 przez Vardamir, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Złe rozwiązanie
A sinus podwojonego to gdzie był ?Wrob3l pisze:Witam,
\(\displaystyle{ \cos 2x + \sqrt{3}\sin x = \cos ^{2}x - 7\sin ^{2}x}\)
zastosowałem wzór na kosinus i sinus podwojonego kąta i doprowadziłem równanie do postaci:
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x + \sqrt{3}\sin x\cos x = 0}\)