Tozsamosci trygonometryczne
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Prosze o pomoc, jak to zacząć?
Sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi:
\(\displaystyle{ a) 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }\\ b) \sin \alpha \cdot \tg \alpha = \frac{1}{\cos \alpha } - \cos \alpha}\)
Sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi:
\(\displaystyle{ a) 1 + \ctg \alpha = \frac{\sin \alpha + \cos \alpha }{\sin \alpha }\\ b) \sin \alpha \cdot \tg \alpha = \frac{1}{\cos \alpha } - \cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 19:22 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Tozsamosci trygonometryczne
a) Po prawej stronie możesz rozbić iloraz na sumę. No i trzeba wiedzieć jak definiujemy cotangens.
b) Zapisz tangens jako iloraz sinusa i cosinusa, po lewej stronie zamień różnicę na iloraz, no i jedynka trygonometryczna.
Pozdrawiam!
b) Zapisz tangens jako iloraz sinusa i cosinusa, po lewej stronie zamień różnicę na iloraz, no i jedynka trygonometryczna.
Pozdrawiam!
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
czyli zaczynamy tak?
\(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \sin \alpha = \tg \alpha ?}\)
\(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \sin \alpha = \tg \alpha ?}\)
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Embry pisze:czyli zaczynamy tak?
\(\displaystyle{ 1 + \ctg \alpha = \sin \alpha + \tg \alpha ?}\)
w ten sposob?
edit. \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\sin \alpha } + \frac{\cos}{\sin} = 1 + \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, o 19:14 przez Embry, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Nie tak. Zrób tak jak mówiłem.
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\sin \alpha}=? \\ \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}=?}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\sin \alpha}=? \\ \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}=?}\)
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Pozdrawiam!wujomaro pisze:b) Zapisz tangens jako iloraz sinusa i cosinusa, po lewej stronie zamień różnicę na iloraz, no i jedynka trygonometryczna.
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Mam problem z takim czyms.. w jaki sposob to \(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha \cdot \frac{ \sin^{2} }{ \cos^{2} }}\) zamienia się w \(\displaystyle{ \sin^{2} + \cos^{2}}\) ?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Tozsamosci trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin^{2}}\) jest niczym. Musi być sinus z czegoś.
Ale:
\(\displaystyle{ \cos^{2} x \cdot \frac{ \sin^{2}x }{ \cos^{2}x } \neq \sin^{2}x+ \cos^{2}x}\)
Skąd to pytanie?
Pozdrawiam!
Ale:
\(\displaystyle{ \cos^{2} x \cdot \frac{ \sin^{2}x }{ \cos^{2}x } \neq \sin^{2}x+ \cos^{2}x}\)
Skąd to pytanie?
Pozdrawiam!
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
Przepraszam, zapomniałem dodać alfy, mam taki przyklad w podreczniku i nie wiedzialem jak to się zamienia..\(\displaystyle{ \cos^{2} x \cdot \frac{ \sin^{2}x }{ \cos^{2}x } \neq \sin^{2}x+ \cos^{2}x}\) czy mógłbyś to rozpisać bardziej dla takich umysłowo do tyłu? Byłbym wdzięczny
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
jak zaczac to?
Wykaz ze rownosc \(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{ \sin^{2} \alpha } - \frac{1}{\cos \alpha } = \frac{1}{\sin \alpha }}\) nie jest tozsamoscia.
Wykaz ze rownosc \(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{ \sin^{2} \alpha } - \frac{1}{\cos \alpha } = \frac{1}{\sin \alpha }}\) nie jest tozsamoscia.
- Embry
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 18 lis 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 6 razy
Tozsamosci trygonometryczne
lewa strona zaczyna sie tak?
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1}{ \sin \alpha ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1}{ \sin \alpha ^{2} }}\)