\(\displaystyle{ w(x,y)= \frac{x}{ x^{3}+x ^{2}y +xy ^{2} +y ^{3}} + \frac{y}{x ^{3}-x ^{2} y+xy ^{2} -y ^{3}} + \frac{1}{x ^{2} -y ^{2} } - \frac{1}{x ^{2}+y ^{2} } - \frac{x ^{2} + 2y ^{2} }{x ^{4} -y ^{4} }}\)
Wyrażenie doprowadź do najprostszej postaci. Przy jakich założeniach ma ono sens? Oblicz \(\displaystyle{ w(\cos 15 , \sin 15)}\)
w(x,y) doprowadzenie do naprostszej postaci i obliczenie
w(x,y) doprowadzenie do naprostszej postaci i obliczenie
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, o 16:50 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
w(x,y) doprowadzenie do naprostszej postaci i obliczenie
podpowiedź:
\(\displaystyle{ x^3+x^2y +xy^2 +y^3=(x+y)(x^2+y^2)}\)
\(\displaystyle{ x^3-x^2y+xy^2-y^3=(x-y)(x^2+y^2)}\)
\(\displaystyle{ x^3+x^2y +xy^2 +y^3=(x+y)(x^2+y^2)}\)
\(\displaystyle{ x^3-x^2y+xy^2-y^3=(x-y)(x^2+y^2)}\)