Równania trygonometryczne
Równania trygonometryczne
Mam równanie \(\displaystyle{ 16\sin ^{2}x-9=0}\). Po uproszczeniu wychodzi, \(\displaystyle{ \sin x=- \frac{3}{4} \ \vee \ \sin x= \frac{3}{4}}\), czyli to nie wartość sinusa, dla żadnego kąta z tabelki. Powinienem to zapisać w takiej postaci: \(\displaystyle{ x=-\arcsin\frac{3}{4} +2k \pi \ \vee \ \pi+\arcsin\frac{3}{4}+2k\pi}\)?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2013, o 20:25 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Równania trygonometryczne
Nie, do drugiej. Na pewno dobrze napisałem przykład. Zostałem uprzedzony, że rozwiązania niektórych równań będę musiał zapisać jako arc sin kąta, tylko nie wiem, czy zapisuję to w dobrej postaci.