Największe ujemne rozwiązanie równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Największe ujemne rozwiązanie równania

Post autor: Peres »

Witam. Mam problem z takim zadaniem :

Wyznacz Największe ujemne rozwiązanie równania \(\displaystyle{ \sin(-2x) = \sin(x)}\)

Przerzuciłem na jedną stronę wszystko i skorzystałem z tego,że sinus jest nieparzystą funkcją i taka postać otrzymałem :

\(\displaystyle{ -\sin(2x) - \sin(x) = 0 \\
-2\sin(x)\cos(x) - \sin(x) = 0 \\
-\sin(x)(2\cos(x) +1) = 0}\)


z tego wynika,że \(\displaystyle{ \sin(x) = 0}\) lub \(\displaystyle{ \cos(x) = - \frac{1}{2}}\) i nie wiem co dalej. Odpowiedź do zadania to \(\displaystyle{ x = - \frac{2}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2013, o 18:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Największe ujemne rozwiązanie równania

Post autor: piasek101 »

Ale ta odpowiedź to jakaś lipa.

Co do rozwiązania to : 233864.htm
ODPOWIEDZ