Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
VGkrzysiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 25 paź 2012, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 3 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: VGkrzysiek »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującej tożsamości:
\(\displaystyle{ \frac{\sin5\alpha+\sin3\alpha}{\cos5\alpha+\cos3\alpha} = \tg4\alpha}\)

Korzystałem ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin\left( \alpha+ \beta \right) ; \cos\left( \alpha+\beta\right)}\)

Ale nie mogę dojść do tożsamości stron. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: yorgin »

Skorzystaj ze wzorów na sumę sinusów i cosinusów. Cosinusy się skrócą i zostanie to, co trzeba.
ODPOWIEDZ