równanie, czy dobrze rozwiązuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Czy dobrze rozwiązuję to równanie?
\(\displaystyle{ 4\sin ^2x - \sin ^22x = 1}\)
\(\displaystyle{ 4\sin ^2x -4\sin ^2x\cos ^2x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x(1-\cos ^2x) = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x = \frac{1}{2}}\)
?
\(\displaystyle{ 4\sin ^2x - \sin ^22x = 1}\)
\(\displaystyle{ 4\sin ^2x -4\sin ^2x\cos ^2x = 1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x(1-\cos ^2x) = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x = \frac{1}{2}}\)
?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 22:55 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Nie rozumiem.
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^2x = \sin ^2x}\)Musisz się z tym zgodzić
czyli:
\(\displaystyle{ \sin ^4x =\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x= \frac{1}{2} \vee \sin ^2x= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 - \cos ^2x = \sin ^2x}\)Musisz się z tym zgodzić
czyli:
\(\displaystyle{ \sin ^4x =\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x= \frac{1}{2} \vee \sin ^2x= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin x =-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 22:56 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Tu zrobiłeś przeskok - i myślałem, że piszesz o tym sinusie z początku pierwszej linijki.matinf pisze: \(\displaystyle{ \sin ^2x(1-\cos ^2x) = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x = \frac{1}{2}}\)
?
Tak jak robisz (teraz pokazując) jest ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
czyli
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{4} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{3\pi}{4} +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \pi + \frac{\pi}{4}+ 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = 2\pi - \frac{\pi}{4} + 2k\pi}\)
cztery takie rozwiązania.
Jest ok?
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\pi}{4} + 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{3\pi}{4} +2k\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \pi + \frac{\pi}{4}+ 2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x = 2\pi - \frac{\pi}{4} + 2k\pi}\)
cztery takie rozwiązania.
Jest ok?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 22:57 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Wystarczy, że zawsze będę rozpatrywał jeden pełny okres, w nim szukał rozwiązań nierówności(równania) i potem dodam okres?
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Tak, bo zapisujesz wszystkie rozwiązania w zbiorze rzeczywistym. Musisz pamiętać tylko, że np. \(\displaystyle{ \sin x=0}\) ma inną okresowość.
Robisz tak, chyba ze w zadaniu podane masz, aby rozpatrywać tylko w jakimś przedziale. Wtedy wypisujesz tylko rozwiązania należące do tego przedziału
Robisz tak, chyba ze w zadaniu podane masz, aby rozpatrywać tylko w jakimś przedziale. Wtedy wypisujesz tylko rozwiązania należące do tego przedziału
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Z czym jest konkretnie problem? Opuszczasz wartość bezwzględną, rozważasz dwa przypadki, później bierzesz sumę przedziałów.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
Stąd masz dwa przypadkimatinf pisze:ok, dzięki wielkie
A taka nierówność
\(\displaystyle{ |\sin\frac{x}{2}| > \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\frac{x}{2}>\frac{1}{2} \vee \sin\frac{x}{2}<-\frac{1}{2}}\)
A ich rozwiązanie nie powinno stanowić problemu. Nie powołuj się na odpowiedzi z książki, tylko podaj swoje, co parę osób będzie w stanie zweryfikować.
Ostatnio zmieniony 8 mar 2013, o 00:04 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie, czy dobrze rozwiązuję.
To są dwie pary przedziałów:
\(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{6}; \frac{5\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{\pi}{6}-2\pi; \frac{5\pi}{6}-2\pi \right) \\
\cup \\
\left( \pi+\frac{\pi}{3}; 2\pi - \frac{\pi}{3} \right) \cup \left( \pi+\frac{\pi}{3}-2\pi; 2\pi - \frac{\pi}{3}-2\pi \right)}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{6}; \frac{5\pi}{6} \right) \cup \left( \frac{\pi}{6}-2\pi; \frac{5\pi}{6}-2\pi \right) \\
\cup \\
\left( \pi+\frac{\pi}{3}; 2\pi - \frac{\pi}{3} \right) \cup \left( \pi+\frac{\pi}{3}-2\pi; 2\pi - \frac{\pi}{3}-2\pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 23:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Poprawa wiadomości.
Powód: Skaluj nawiasy. Poprawa wiadomości.