Witam
W odpowiedzi do zadania pojawiła mi się następująca równość ( \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry):
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{4\cos ^{2} \alpha}-1} = \frac{ \sqrt{\sin \left( \frac{ \pi }{3}+ \alpha \right) \sin \left( \alpha - \frac{ \pi }{3} \right) }}{\cos \alpha }}\) , \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{ \pi }{3} , \frac{ \pi }{2} \right)}\)
Jak 'lewą stronę przekształcić w prawą'?
Pozdrawiam
Tożsamość trygonometryczna
Tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 7 mar 2013, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Tożsamość trygonometryczna
raczej nie bardzo, bo na początku mam tylko lewą stronę i muszę dojść do prawej 'nie widząc jej'
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Tożsamość trygonometryczna
Te przejścia są naprawdę elementarne: potrzebujesz wzoru na różnicę kwadratów, jedynki trygonometrycznej oraz wzorów na sinus sumy i różnicy kątów.
W razie problemów spójrz:
W razie problemów spójrz:
Rozwiązanie: