Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
IloveMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 2 mar 2013, o 14:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 18 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: IloveMath »

Rozwiązać równianie \(\displaystyle{ 1-\tg x+\tg ^{2}x-\tg ^{3}x+...= \frac{ \sqrt{2}\cos x }{2\sin \left( x+ \frac{\pi}{4} \right) }}\)

jakie tu będą potrzebne założenia?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2013, o 16:15 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: chris_f »

Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, zatem aby istniała to musi być spełniony warunek
\(\displaystyle{ |q|=\left|-\tan x\right|<1}\)
Korzystasz wtedy ze wzoru na sumę i dostajesz zwykłe równanie trygonometryczne.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: pyzol »

Jeszce z prawej strony mianownik musi być różny od zera:
\(\displaystyle{ \sin\left(x+\frac{\pi}{4} \right)\neq 0}\)
ODPOWIEDZ