Z trygonometrii jestem straszną nogą, a nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na podstawowe pytanie:
\(\displaystyle{ cos^{2}x=0}\) na logikę z wykresu to \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}\pi + k\pi}\) ale zupełnie nie wiem z czego to wynika. Jak zapisać to matematycznie, z czego wyliczyć.
Z góry dzięki za rozjaśnienie mojego ciemnego dzisiaj już umysłu
cos^2x=0 seria rozwiązań
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
cos^2x=0 seria rozwiązań
\(\displaystyle{ cos^2x=0\\
cosx\cdot cosx=0\\
cosx=0 cosx=0}\)
Mozna tez w inny sposob
\(\displaystyle{ cos^2x\geq 0 0\geq 0\\
cos^2x=0 \; | \sqrt{...} \\
cosx=0}\)
cosx\cdot cosx=0\\
cosx=0 cosx=0}\)
Mozna tez w inny sposob
\(\displaystyle{ cos^2x\geq 0 0\geq 0\\
cos^2x=0 \; | \sqrt{...} \\
cosx=0}\)