Sporządź wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Sporządź wykres funkcji

Post autor: Tinia »

Mam pytanie natury czysto trygonometrycznej.
Zadanie brzmi:
Sporządź wykres funkcji:
a) y= ctgx|sinx| dla xE (-Π,Π)
b) y=|tgx|cosx dla xE(-Π,Π)
c) y= x |sinx|/sinx dla xE(-2Π,2Π)
Czy mam poprostu wziąść naniesc jeden wykres na drugi np. tg na cos, czy np. tg zamienic na sinx/cosx czy jakoś to rozwiązać żeby uzyskać wzór. Bo nie mam pojecia jak to zrobić HELP
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Sporządź wykres funkcji

Post autor: setch »

a)
\(\displaystyle{ 1^o \quad sinx q 0\\
\frac{cosx}{sinx}\cdot sinx=cosx\\
2^o \quad sin}\)
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Sporządź wykres funkcji

Post autor: Tinia »

i poprostu mam potem narysować wykres cosx w przypadku pierwszym, tak:>???
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Sporządź wykres funkcji

Post autor: setch »

dokladniej to bedzie tak \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} cosx \; \hbox{dla} \; (-\pi;0>\\-cosx \; \hbox{dla} \; (0;\pi)\end{cases}}\)
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Sporządź wykres funkcji

Post autor: Tinia »

aha rozumiem, dzięki:D
ODPOWIEDZ