Funkcje trygonometryczne i kofunkcje - wyprowadzenie równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 lut 2013, o 16:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 3 razy
Funkcje trygonometryczne i kofunkcje - wyprowadzenie równań.
W rozwiązaniach zadań z przekształceń wyrażeń trygonometrycznych pojawia się często takie równanie, w którym dana funkcja trygonometryczna odjęta od 1 lub od której odejmuje się 1 zamienia się na swoją kofunkcję, ale w tablicach nie ma takich równań. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak zostały wyprowadzone i jakie mają wartości?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Funkcje trygonometryczne i kofunkcje - wyprowadzenie równań.
Też nie znam takich równań. Podaj konkretny przykład.
Chyba, że chodzi Ci o kwadraty tych funkcji, to np. \(\displaystyle{ \cos^2 x = 1 - \sin^2 x}\).
Chyba, że chodzi Ci o kwadraty tych funkcji, to np. \(\displaystyle{ \cos^2 x = 1 - \sin^2 x}\).