Witam!
Mam do narysowania dwie funkcje trygonometryczne i nie wiem czy dobrze je rysuję
a) \(\displaystyle{ |\sin x|}\)
b) \(\displaystyle{ \sin|x|}\)
No to tak, pierwszą rysuje w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -2\pi;2\pi\right\rangle}\)
i po prostu to co jest poniżej osi \(\displaystyle{ OX}\) odbijam względem tej osi?
W drugiej chodzi po prostu o to, że jej dziedziną będą liczby nieujemne? Proszę o odpowiedzi
Rysowanie wykresów funkcji
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Rysowanie wykresów funkcji
Jak nie ma narzucenia na dziedzinę,to te funkcje są nieskończone,a my rysujemy tylko ich fragment
a)tak
b)nie,tak samo dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste.To co jest dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) zostawiasz tak jak jest,a dla \(\displaystyle{ x<0}\) "wymazujesz" to co jest i odbijasz symetrycznie względem OY z prawa na lewo.
a)tak
b)nie,tak samo dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste.To co jest dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) zostawiasz tak jak jest,a dla \(\displaystyle{ x<0}\) "wymazujesz" to co jest i odbijasz symetrycznie względem OY z prawa na lewo.