obliczenie tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

obliczenie tangensa

Post autor: tommassi »

jak mając dany sin22=a , obliczyć tg38 ????
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

obliczenie tangensa

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \tan 38=\tan (60-22)=\frac{\sin (60-22)}{\cos (60-22)}=\frac{\sin 60\cos 22-\sin 22\cos 60}{\cos 60\cos 22+\sin 60\sin 22}}\)
cos 22 policzysz z "jedynki"
ODPOWIEDZ