wyrażenie z zastosowaniem wzoru redukcyjnego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kamila_2042
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy

wyrażenie z zastosowaniem wzoru redukcyjnego

Post autor: kamila_2042 »

Witam,
Nie mogę poradzić sobię z pewnym wyrażeniem, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \sin \frac{11}{5} \pi \cdot \cos \frac{3}{10} \pi -\cos \left( \frac{ \pi }{5} \right) \cdot \sin \left( - \frac{7}{10} \pi \right)}\)
doszłam do tego:
\(\displaystyle{ \sin \left( 2 \pi + \frac{ \pi }{5} \right) \cdot \cos \frac{3}{10} \pi -\cos \left( -\frac{ \pi }{5} \right) \cdot \sin \left( - \frac{7}{10} \pi \right)}\)

Proszę o dokładną instrukcję jak przekształcić \(\displaystyle{ - \frac{7}{10} \pi w \frac{3}{10} \pi}\)
Z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, o 00:24 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

wyrażenie z zastosowaniem wzoru redukcyjnego

Post autor: cosinus90 »

\(\displaystyle{ -\frac{7}{10}\pi = -(\pi - \frac{3}{10}\pi)}\)
kamila_2042
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy

wyrażenie z zastosowaniem wzoru redukcyjnego

Post autor: kamila_2042 »

racja, aż wstyd się przyznać, że się nie wiedziało
dziekuję!
ODPOWIEDZ