Witam
Załóżmy, że mamy następujące polecenie:
Narysuj wykres funkcji:
\(\displaystyle{ \sin \left( 2x + \frac{5}{3} \right)}\)
W jakiej kolejności powinniśmy to rysować i dlaczego?
przekształceniea funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
przekształceniea funkcji
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 22:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
przekształceniea funkcji
Najpierw zapisujesz \(\displaystyle{ 2x+\frac{5}{3}=2\left(x+\frac{5}{6}\right)}\). Teraz rysujesz \(\displaystyle{ \sin 2x}\) (dziedzina "ściska się" dwukrotnie), potem już wykres wyjściowej funkcji - przesunięcie na lewo o \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
przekształceniea funkcji
\(\displaystyle{ \sin \left( 2x + \frac{5}{3} \right) =\sin \left( 2 \left( x + \frac{5}{6} \right) \right)}\)
Zatem mamy wykres funkcji sinus, następnie powinowactwo względem osi \(\displaystyle{ OY}\) i skali \(\displaystyle{ 2}\), a na końcu przesunięcie o wektor.
Zatem mamy wykres funkcji sinus, następnie powinowactwo względem osi \(\displaystyle{ OY}\) i skali \(\displaystyle{ 2}\), a na końcu przesunięcie o wektor.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
przekształceniea funkcji
ale rozumiem, że mówiąc, że dziedzina się ściska dwa razy miałeś na myśli, że okres się zmniejsza, bo dziedziny są sobie równe?
Wydaje mi się to oczywiste, ale wolę dopytać
Mówiąc szczerze, to ilu osobom bym nie zadał tego pytania, tyle osób nie potrafi mi wytłumaczyć.
Może Wy zechcecie ( bo wiedzieć, wiecie ) co decyduje o kolejności przekształceń funkcji ( tak ogólnie) w sensie dlaczego pierwsze robimy to, a nie to.
Wydaje mi się to oczywiste, ale wolę dopytać
Mówiąc szczerze, to ilu osobom bym nie zadał tego pytania, tyle osób nie potrafi mi wytłumaczyć.
Może Wy zechcecie ( bo wiedzieć, wiecie ) co decyduje o kolejności przekształceń funkcji ( tak ogólnie) w sensie dlaczego pierwsze robimy to, a nie to.
przekształceniea funkcji
Tak, ściskanie dziedziny dobrze rozumiesz.
Kolejność - normalna, życiowa. Najpierw chleb kroisz, a potem smarujesz masłem.
Kolejność - normalna, życiowa. Najpierw chleb kroisz, a potem smarujesz masłem.