twierdzenie sinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
twierdzenie sinusów
Dwa boki trójkąta mają długość \(\displaystyle{ 13cm}\) i \(\displaystyle{ 21cm}\) a \(\displaystyle{ cosinus}\) kąta zawartego między bokami wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\)
Wiedząc że promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy \(\displaystyle{ 10 \frac{5}{6}}\) oblicz sumę sinusów.
Wiedząc że promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy \(\displaystyle{ 10 \frac{5}{6}}\) oblicz sumę sinusów.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
twierdzenie sinusów
Jedynka trygonometryczna posłuży Ci do wyliczenia sinusa kąta leżącego między danymi wyżej bokami. Potem korzystając ze wzoru:
\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2 \sin \alpha}}\)
będziesz mógł wyznaczyć sinusy pozostałych kątów.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2 \sin \alpha}}\)
będziesz mógł wyznaczyć sinusy pozostałych kątów.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
twierdzenie sinusów
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{12}{13}}\)
ale jeden \(\displaystyle{ \sin}\) całay czas mi wychodzi powyżej 1
a bok mi 20 wyszedłl
ale jeden \(\displaystyle{ \sin}\) całay czas mi wychodzi powyżej 1
a bok mi 20 wyszedłl
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 19:51 przez lasq, łącznie zmieniany 2 razy.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
twierdzenie sinusów
Mi wychodzi w porządku. Jesteś pewnien, że w mianowniku mnożyłeś sinus przez \(\displaystyle{ 2}\)?
Najlepiej pokaż, jak liczyłeś.
Pozdrawiam!
Najlepiej pokaż, jak liczyłeś.
Pozdrawiam!
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
twierdzenie sinusów
Samo \(\displaystyle{ \sin}\) zasadniczo nie oznacza nic, poza zlepkiem trzech liter.lasq pisze:\(\displaystyle{ \sin = \frac{12}{13}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
twierdzenie sinusów
wyszły mi takie oto \(\displaystyle{ sinusy}\) tych kątów \(\displaystyle{ \frac{12}{13}; \frac{65}{252}; \frac{65}{156}}\) ?