Witam.Mam problem z poniższym równaniem.Prosiłbym o napisanie mi jedynie wyniku.
\(\displaystyle{ \sin^2 3x= 1/2}\)
Obliczanie równań trygonometrycznych
Obliczanie równań trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin 3x=\pm\frac{\sqrt{2}}{2}}\). Co stąd wiadomo? Wyznacz stąd \(\displaystyle{ 3x}\).
Obliczanie równań trygonometrycznych
Nie.
Potrafisz najpierw rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin u=\pm\frac{\sqrt{2}}{2}}\)?
Potrafisz najpierw rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin u=\pm\frac{\sqrt{2}}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, o 20:35 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie równań trygonometrycznych
Chodzi o to, czy wiedząc, że:
\(\displaystyle{ \sin u = \pm \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
potrafiłbyś wyznaczyć \(\displaystyle{ u}\).
EDIT: Był błąd.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \sin u = \pm \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
potrafiłbyś wyznaczyć \(\displaystyle{ u}\).
EDIT: Był błąd.
Pozdrawiam!