Rozwiązać nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} } }{\cos x} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\) Nie wiem jak dalej wyznaczyć Df.
Zbytnio nie wiem od czego się tutaj zabrać. Pomnożyć przez \(\displaystyle{ \cos ^2}\) całość?
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \cdot \cos x \le 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cos x - \frac{1}{ \sqrt{2} }\cos x \le 0}\)
No i nie wiem co z tym dalej..
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
Kiedy iloczyn dwóch liczb jest ujemny?Pietrzak93 pisze: \(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \cdot \cos x \le 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
Gdy jedna z liczb jest ujemna.yorgin pisze:Kiedy iloczyn dwóch liczb jest ujemny?Pietrzak93 pisze: \(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \cdot \cos x \le 0}\)
Czyli mam to rozbić na tak jakby dwa przypadki?
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \le 0 \wedge \cos x \le 0}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
Masz rozbić na dwa przypadki, ale to co napisałeś wyżej jest bez sensu. Przy takim warunku iloczyn jest dodatni.Pietrzak93 pisze: Czyli mam to rozbić na tak jakby dwa przypadki?
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \le 0 \wedge \cos x \le 0}\)
Musi być dokładnie jedna z liczb ujemna.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \le 0 \vee \cos x \ge 0 \wedge}\)
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \ge 0 \wedge \cos x \le 0}\)
W ten sposób?
\(\displaystyle{ (\sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} }) \ge 0 \wedge \cos x \le 0}\)
W ten sposób?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
Widzę, że symbole się mylą. Warunki są takie:
\(\displaystyle{ (\sin x -\frac{1}{\sqrt{2}}\leq 0 \wedge \cos x\geq 0)\vee(\sin x -\frac{1}{\sqrt{2}}\geq 0 \wedge \cos x\leq 0)}\)
\(\displaystyle{ (\sin x -\frac{1}{\sqrt{2}}\leq 0 \wedge \cos x\geq 0)\vee(\sin x -\frac{1}{\sqrt{2}}\geq 0 \wedge \cos x\leq 0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Rozwiązać nierówność trygonometryczną.
A czy w równaniach trygonometrycznych trzeba wyznaczać dziedzinę?
I czy rozwiązaniem tej nierówności:
\(\displaystyle{ \sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} } \le 0}\)
jest przedział:
\(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{3\pi}{4}+2k\pi , \frac{\pi}{4} +2k\pi \right)}\)
I czy rozwiązaniem tej nierówności:
\(\displaystyle{ \sin x - \frac{1}{ \sqrt{2} } \le 0}\)
jest przedział:
\(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{3\pi}{4}+2k\pi , \frac{\pi}{4} +2k\pi \right)}\)