Witam!
Mam do rozwiązania taki oto przykład:
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{5} \cdot \sin \frac{2\pi}{5} \cdot \sin \frac{3\pi}{5} \cdot \sin \frac{5\pi}{5}}\)
Oblicz wartość wyrażenia
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Kurde sorka nie ten przykład dałem zapomniałem, że ten zrobiłem wczoraj
Właściwy przykład to:
\(\displaystyle{ \ctg \frac{4\pi}{18} \cdot \ctg \frac{5\pi}{18} \cdot \ctg \frac{6\pi}{18}}\)
Tutaj tylko udaje mi się obliczyć \(\displaystyle{ \ctg \frac{6\pi}{18}}\) ale to nie daje już zera i muszę zrobić coś z tamtymi
Właściwy przykład to:
\(\displaystyle{ \ctg \frac{4\pi}{18} \cdot \ctg \frac{5\pi}{18} \cdot \ctg \frac{6\pi}{18}}\)
Tutaj tylko udaje mi się obliczyć \(\displaystyle{ \ctg \frac{6\pi}{18}}\) ale to nie daje już zera i muszę zrobić coś z tamtymi