Iloczyn sinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Iloczyn sinusów
Czy jest jakos sposob , aby policzyc iloczyn tych funkcji ( \(\displaystyle{ \sin 18 \cdot \sin 54}\) - podane w stopniach) oprócz policzenia osobno \(\displaystyle{ \sin 18}\) i \(\displaystyle{ \sin 54}\)? Potrafie te wartosci policzyc osobno, ale jest to dosc zmudne, a chodzi mi jedynie o wartosc tego iloczynu.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 22:21 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Iloczyn sinusów
\(\displaystyle{ \frac{\sin18\cdot\sin54\cdot\cos18}{\cos18}=\frac{\frac{1}{2}\cdot2\sin18\cdot\sin54\cdot\cos18}{\cos18}=\frac{\frac{1}{2}\sin36\cdot\sin54}{\cos18}=...}\)