Witam. Pomoże ktoś rozwiązać to równanie? Wygląda na proste, ale kompletnie nie wiem, jak się do niego zabrać.
\(\displaystyle{ \sin x\ = \frac{|x|}{x}}\)
Z góry dzięki!
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Rozwiąż równanie
Rozpatrujesz 2 przypadki:
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty ,0\right)}\) i \(\displaystyle{ x \in \left\langle0, \infty \right)}\)
A później wychodzą 2 równania elementarne. Pozdrawiam
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty ,0\right)}\) i \(\displaystyle{ x \in \left\langle0, \infty \right)}\)
A później wychodzą 2 równania elementarne. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lut 2013, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Rozwiąż równanie
Ale chyba x = 0 daje nam sprzeczność, bo x występuje też w mianowniku? Zatem pytanie, czy nawias przy zerze nie powinien być otwarty...
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Rozwiąż równanie
rozpatrujesz dla wszystkich liczb rzeczywistych. Nie sądzę, żeby ktoś uwalił Cię za to, gdybyś napisał, że to rozpatrujesz. Piszesz później zwyczajnie że \(\displaystyle{ x=0}\) nie należy do dziedziny
To co Ci napisałem to nie jest rozwiązanie przecież i nie piszę że dla zera jest wszystko ok. Chyba, że się mylę i to co napisałem jest jakimś strasznym błędem - wtedy proszę o poprawę
To co Ci napisałem to nie jest rozwiązanie przecież i nie piszę że dla zera jest wszystko ok. Chyba, że się mylę i to co napisałem jest jakimś strasznym błędem - wtedy proszę o poprawę
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż równanie
Najrozsądniej jest napisać zaraz na początku, że z postaci prawej strony wynika, iż \(\displaystyle{ x=0}\) nie należy do dziedziny tego ilorazu. A więc dalej rozważamy tylko \(\displaystyle{ \RR\setminus \{0\}}\), a więc przypadki z przedziałami otwartymi.Kacper20 pisze:rozpatrujesz dla wszystkich liczb rzeczywistych. Nie sądzę, żeby ktoś uwalił Cię za to, gdybyś napisał, że to rozpatrujesz. Piszesz później zwyczajnie że \(\displaystyle{ x=0}\) nie należy do dziedziny
To co Ci napisałem to nie jest rozwiązanie przecież i nie piszę że dla zera jest wszystko ok. Chyba, że się mylę i to co napisałem jest jakimś strasznym błędem - wtedy proszę o poprawę
Czy błędem jest jednak pisać \(\displaystyle{ xin [0,+infty)}\) ? Trudno mi powiedzieć, na pewno późniejszy komentarz, że wykluczamy \(\displaystyle{ x=0}\) jest wskazany, ja bym coś takiego zaakceptował. Ale nie wiem, czy każdy by to zrobił.
Bezpieczniej jest jednak zawsze zaczynać od dziedziny równania, które chcemy rozwiązywać. Wykluczy to ewentualne i późniejsze nieporozumienia oraz wątpliwości osoby sprawdzającej.