Oblicz wartość wyrażenia
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Witam, mam do zrobienia taki przykład.
\(\displaystyle{ \cos0+\sin \frac{5}{2}\pi-\sin \frac{3}{2}\pi-\tg2\pi}\)
myślę, że trzeba użyć wzorów redukcyjnych, ale zastosować mi się udaje jedynie do drugiego składnika sumy
\(\displaystyle{ \cos0+\sin \frac{5}{2}\pi-\sin \frac{3}{2}\pi-\tg2\pi}\)
myślę, że trzeba użyć wzorów redukcyjnych, ale zastosować mi się udaje jedynie do drugiego składnika sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz wartość wyrażenia
A, wzory redukcyjne? Myślałem, że już nie ma ich w programie... przecież: \(\displaystyle{ \sin{\frac 5 2 \pi}=\sin\left( \pi+\frac 3 2 \pi\right) =-\sin\frac 3 2 \pi=-\sin\left( \pi+\frac 1 2 \pi\right)=-\left( -\sin \frac 1 2 \pi\right) =\sin\frac 1 2 \pi}\) itp
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Spoko na pewno się przyda. Ogólnie umiem wzory zastosować, ale problem pojawia się gdy mam coś takiego \(\displaystyle{ \cos2\pi}\) Chyba nie mogę tutaj zastosować, żadnych wzorów redukcyjnych?
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Na podstawie nie, a ja sam przygotowuję się do rozszerzenia + to że chodzę raz w tyg. na korki
@edit: skąd odczytać, że \(\displaystyle{ \cos0=1}\)
@edit: skąd odczytać, że \(\displaystyle{ \cos0=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Tak mi się wydawało, nie jestem pewny. Na pewno nie ma ich .
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 15:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Nauczyć się na pamięć podstawowych wartości, albo umieć przywołać sobie wykres funkcji cosinus.Peter Zof pisze:Na podstawie nie, a ja sam przygotowuję się do rozszerzenia + to że chodzę raz w tyg. na korki
@edit: skąd odczytać, że \(\displaystyle{ \cos0=1}\)
- Peter Zof
- Użytkownik
- Posty: 585
- Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Aha czyli chodzi o wykresy funkcji trygonometrycznych. Nieciekawie zrobili ten zbiór zadań skoro wykresy funkcji są później niż zadania przy których trzeba je umieć przywoływać.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Zbiór może być dobrze zrobiony.
Przecież nie trzeba koniecznie mieć wykresu, by znać podstawowe wartości funkcji trygonometrycznych. Mnie uczono zaraz na początku wartości w punktach \(\displaystyle{ 0, \pi,\pi/2,\pi/3,\pi/4,\pi/6}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi/3}\). O okresowości nie wspomnę...
Przecież nie trzeba koniecznie mieć wykresu, by znać podstawowe wartości funkcji trygonometrycznych. Mnie uczono zaraz na początku wartości w punktach \(\displaystyle{ 0, \pi,\pi/2,\pi/3,\pi/4,\pi/6}\) oraz \(\displaystyle{ 2\pi/3}\). O okresowości nie wspomnę...
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Oblicz wartość wyrażenia
W mojej wypowiedzi występuje słowo "albo", które oznacza, że wystarczy jedna z tych opcji do rozwiązania problemu.Peter Zof pisze:Aha czyli chodzi o wykresy funkcji trygonometrycznych. Nieciekawie zrobili ten zbiór zadań skoro wykresy funkcji są później niż zadania przy których trzeba je umieć przywoływać.
Mnie również, tak jak wspomniał yorgin, najpierw uczono wartości funkcji trygonometrycznych dla charakterystycznych kątów.