Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
paskur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 7 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: paskur »

\(\displaystyle{ \sin 3x + \cos 3x = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x = \sqrt{2} - \cos 3x}\)

podstawiam do 1 trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2} - \cos 3x \right) ^{2} + \left( \cos 3x \right) ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 2-2 \sqrt{2} \cos 3x + \left( \cos 3x \right) ^{2} + \left( \cos 3x \right) ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos 3x ^{2} - 2 \sqrt{2} \cos 3x + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t=\cos 3x}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2} -2 \sqrt{2} + 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1 \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 3x= \frac{ \pi }{4} +2k \pi \vee 3x=- \frac{ \pi }{4} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi \vee x=- \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi}\)

Wskaże ktoś błąd w moim rozwiązaniu, ponieważ w odpowiedziach wynik jest:
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 10:27 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: rafalpw »

Błąd polega na tym, że podajesz odpowiedź biorąc pod uwagę tylko ten warunek:
paskur pisze: \(\displaystyle{ cos3x = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
A przecież masz jeszcze:
paskur pisze: \(\displaystyle{ \sin 3x+\cos 3x= \sqrt{2}}\)
Więc tak naprawdę musisz podać odpowiedź dla układu równań:
\(\displaystyle{ \sin 3x= \frac{ \sqrt{2} }{2} \wedge \cos 3x= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
paskur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 paź 2009, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 7 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: paskur »

Geniusz

a czy mogę zrobić tak na skróty:

\(\displaystyle{ \sin 3x + \cos 3x = \sqrt{2} | ^{2}}\)

\(\displaystyle{ 1 + 2\sin 3x\cos 3x=2}\)

\(\displaystyle{ 2\sin 3x\cos 3x=1}\)

\(\displaystyle{ \sin 6x=1}\)

\(\displaystyle{ 6x= \frac{\pi}{2} +2k \pi}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 10:27 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: rafalpw »

paskur pisze: \(\displaystyle{ 6x= \frac{\pi}{2} +2k \pi}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{2}{3} k \pi}\)
W tym ostatnim przejściu masz błąd. Powinno być: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12} + \frac{1}{3} k \pi}\) , więc jak sam widzisz: nie możesz tak zrobić, bo wychodzi inna odpowiedź.-- 24 lut 2013, o 10:22 --Dzieje się tak dlatego, że jak podnosisz obustronnie do kwadratu to wyjdą również rozwiązania równania: \(\displaystyle{ \sin 3x+\cos 3x=- \sqrt{2}}\)
Na_ten_czas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 30 paź 2012, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Na_ten_czas »

Można też podzielićstronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i skorzystać ze wzoru na funkcje różnicy kątów. Mniej pisania.
ODPOWIEDZ