Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Post autor: Pietrzak93 »

\(\displaystyle{ \log _ \frac{1}{2} \left( x-2 \right) \le 2 + \log _ \frac{1}{2} \left( x-1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \log _ \frac{1}{2} \left( x-2 \right) \le \log _ \frac{1}{2} \frac{1}{4} + \log _ \frac{1}{2} \left( x-1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \log _ \frac{1}{2} \left( x-2 \right) \le \log _ \frac{1}{2} \left( \frac{1}{4} x- \frac{1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ x-2 \ge \frac{1}{4}x - \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ x \ge \frac{7}{3}}\)

\(\displaystyle{ Df = \left( 2, \infty \right) \wedge x \in \left( \frac{7}{3} , \infty \right) \Rightarrow x \in \left( 2, \infty \right)}\)


Dobrze to rozwiązałem?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 17:31 przez Pietrzak93, łącznie zmieniany 3 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Nierówność logarytmiczna.

Post autor: anna_ »

Prawie dobrze
\(\displaystyle{ Df = (2, infty ) wedge x in left[ frac{7}{3} , infty ) Rightarrow x in left[ frac{7}{3}, infty )}\)
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Post autor: Pietrzak93 »

Okej, dzięki. A takie coś jak rozwiązać?

\(\displaystyle{ \cos(3x+ \frac{\pi}{2} )=-1}\)
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ 3x+\frac{\pi}{2}=\pi+2k\pi}\)
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Post autor: Pietrzak93 »

Mógłbyś to jakoś rozwinąć? Bo nie zbyt rozumiem czemu tak.
konrad509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1841
Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska :D
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 323 razy

Nierówność logarytmiczna, równość trygonometryczna.

Post autor: konrad509 »

\(\displaystyle{ \cos x=-1}\) dla \(\displaystyle{ x=\pi+2k\pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k\in\ZZ}\)
ODPOWIEDZ