Równanie z tagensem
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 41 razy
Równanie z tagensem
Rozwiąż równianie: \(\displaystyle{ \tg ^{2} (x+y)+\ctg ^{2} (x+y)=x ^{2}-2x-1}\). Probwałem rozbić lewą stronę wzorami skrócenego mnożenia i wzorem na tangens sumy , ale nic nie wychodziło . Proszę o jakąś wskazówkę.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 13:36 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie z tagensem
Mamy
\(\displaystyle{ \ctg^2(x+y)=\frac{1}{\tan^2(x+y)}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left( \tan(x+y)+\frac{1}{\tan(x+y)}\right)^2=x^2-2x-1+2\\
\\
\left( \tan(x+y)+\frac{1}{\tan(x+y)}\right)^2=(x-1)^2}\)
Dalej podstawiłbym \(\displaystyle{ z=\tan(x+y)}\), zastanowił się, jakie wartości przyjmuje funkcja
\(\displaystyle{ (z+1/z)^2}\)
i pierwiastkował stronami.
\(\displaystyle{ \ctg^2(x+y)=\frac{1}{\tan^2(x+y)}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left( \tan(x+y)+\frac{1}{\tan(x+y)}\right)^2=x^2-2x-1+2\\
\\
\left( \tan(x+y)+\frac{1}{\tan(x+y)}\right)^2=(x-1)^2}\)
Dalej podstawiłbym \(\displaystyle{ z=\tan(x+y)}\), zastanowił się, jakie wartości przyjmuje funkcja
\(\displaystyle{ (z+1/z)^2}\)
i pierwiastkował stronami.