Mam problem z tymi przykładami.. :/
Oblicz bez użycia tablic trygonometrycznych i kalkulatora:
\(\displaystyle{ a) \ 4\sin (-420^o) \cdot \cos 690^o \cdot \ctg 315^o\\
b) \ \cos 480^o \cdot \sin 540^o +\cos (-1080^o)\\
c) \ \sin ^{2} 217^o + \cos ^{2} 127^o + 2\sin 37^o \cdot \cos 487^o\\
d) \ \tg 405^o + \ctg 225^o - \sin 720^o\\
e) \ 2\cos 120^o + 4\tg 390^o \cdot \sin 120^o\\
f) \ -3\tg (-45^o) \cdot \cos (-300^o) + \sin 150^o\\
g) \ \cos 210^o \cdot \ctg 390^o - \sin 405^o \cdot \cos 675^o\\
h) \ \sin 30^o \cdot \tg 225^o + (\sin 300^o)^{2}}\)-- 21 lut 2013, o 15:25 --Pomoże ktoś ?
Wory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Wory redukcyjne
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 13:43 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Wory redukcyjne
Pierwszy przykład rozwiązałem, ale w drugim jak wychodzi cos 120° * sin 180° + cos 360° to właśnie nie wiem co zrobić z tymi 180 i 360 stopni
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
Wory redukcyjne
\(\displaystyle{ \cos120^0=\cos(90^0+30^0)=-\sin30^0}\)
\(\displaystyle{ \sin180^0=0}\)
\(\displaystyle{ \cos360^0=1}\)
wielokrotności kąta prostego nie trzeba już zamieniać
\(\displaystyle{ \sin180^0=0}\)
\(\displaystyle{ \cos360^0=1}\)
wielokrotności kąta prostego nie trzeba już zamieniać
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 15:51 przez k3fe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 2 lut 2013, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 1 raz
Wory redukcyjne
co do \(\displaystyle{ \cos 120^o}\) wiem, a \(\displaystyle{ \cos 360^o}\)? Ile wynosi ? Bo za pomocą wzorów nie rozłoży tego..
Dzięki Teraz już powinienem sobie poradzić
Dzięki Teraz już powinienem sobie poradzić
Ostatnio zmieniony 21 lut 2013, o 16:15 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .