wykaż, że...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

wykaż, że...

Post autor: justi03 »

mam problem z tym zadaniem. Mogłabym prosić o każdy etap tego rozwiązania?


Wykaż, że \(\displaystyle{ \cos61^o + \cos47^o + \cos25^o +\cos11^o = \tan72^o\cdot \cos7^o}\).


z góry dzięki
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

wykaż, że...

Post autor: greey10 »

moze najpierw mala podpowiedz zauwarz ze 61 + 11=72 oraz 47+25=72 ;D
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wykaż, że...

Post autor: mat1989 »

i dwa razy korzystasz ze wzoru na sumę cosinusów.
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

wykaż, że...

Post autor: justi03 »

więc robie to tak...

\(\displaystyle{ 2\cos36\cos25 + 2\cos36\cos22=...}\)

i teraz nie wiem co dalej. \(\displaystyle{ 2\cos36}\) przed nawias i później kolejny raz wzór?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

wykaż, że...

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ cos61+cos47+cos25+cos11=tg72 cos7 \\
2cos36cos25+2cos36cos11=tg72cos7\\
2cos36(cos25+cos11)=tg72cos7\\
4cos36cos18cos7=tg72cos7\\
4cos72cos36cos18=sin72\\
4cos72cos36cos18=2sin36cos36\\
2cos72cos18=2sin18cos18\\
cos72=sin18\\
L=P}\)
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

wykaż, że...

Post autor: justi03 »

no nie takie to nawet trudne było. Dzieki Wam wszystkim...
ODPOWIEDZ