czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
Czy \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) może się równać:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin\beta}}\) dla pewnego kąta \(\displaystyle{ \beta}\) ?
b) \(\displaystyle{ \tg\beta+\ctg\beta}\) dla pewnego kąta \(\displaystyle{ \beta}\) ?
do a) byłoby:
\(\displaystyle{ \sin\alpha \sin\beta=1}\)
tylko jakie z tego wnioski?
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin\beta}}\) dla pewnego kąta \(\displaystyle{ \beta}\) ?
b) \(\displaystyle{ \tg\beta+\ctg\beta}\) dla pewnego kąta \(\displaystyle{ \beta}\) ?
do a) byłoby:
\(\displaystyle{ \sin\alpha \sin\beta=1}\)
tylko jakie z tego wnioski?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
a) Tylko dla \(\displaystyle{ \alpha=\beta= (2k+1) \cdot\frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 22:19 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
- k3fe
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 14 razy
czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
Czyli poprawny zapis wyglądałby tak:
\(\displaystyle{ \alpha=\beta=(\frac{\pi}{2}+2k\pi)\ \vee\ \alpha=\beta=(\frac{3}{4}\pi+2k\pi)}\) ?
---
edit: czyli to samo co wyżej tylko dłużej zapisane
dzięki. Teraz spróbuję b)
\(\displaystyle{ \alpha=\beta=(\frac{\pi}{2}+2k\pi)\ \vee\ \alpha=\beta=(\frac{3}{4}\pi+2k\pi)}\) ?
---
edit: czyli to samo co wyżej tylko dłużej zapisane
dzięki. Teraz spróbuję b)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
b) obadać jak zachowuje się \(\displaystyle{ a+\frac{1}{a}}\) (czy może osiągnąć wartość z przedziału ,,dobrego" dla sinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
czy istnieje taka funkcja trygonometryczna...
K3fe, nasze rozwiązania są równoważne, bo mówią one o tym, że kąt musi być równy nieparzystej wielokrotności \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)