Witam. Bardzo proszę o pokazanie, jakie równania trzeba wykonać, aby osiągnąć wynik tejże funkcji
\(\displaystyle{ \ctg \frac{11 \pi }{4}}\)
We wzorach redukcyjnych wychodzi mi rozwiązanie z minusem z boku. Jak możecie się domyślić, nie wiem co z tym fantem zrobić i jak ten minus wpływa na rozwiązanie, więc wolę na konkretnym przykładzie to przeanalizować. Proszę o opisanie krok po kroku wszystkich czynności . Pozdrawiam.
Funkcja ujemna - rozwiązanie
- Ceplusplusik
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 94 razy
Funkcja ujemna - rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 21:40 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Funkcja ujemna - rozwiązanie
\(\displaystyle{ \ctg \left( k \pi + \alpha \right) = \ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \ctg \left( 3 \pi + \left( - \frac{ \pi }{4} \right) \right) = \ctg \left( -\frac{ \pi }{4} \right)}\)
Jaką funkcją jest \(\displaystyle{ ctg}\)? Parzysta/nieparzysta?
\(\displaystyle{ \ctg \left( 3 \pi + \left( - \frac{ \pi }{4} \right) \right) = \ctg \left( -\frac{ \pi }{4} \right)}\)
Jaką funkcją jest \(\displaystyle{ ctg}\)? Parzysta/nieparzysta?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 21:45 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.