Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Peter Zof »

Mam obliczyć wartość takiego oto wyrażenia:
\(\displaystyle{ 4 \cdot \cos60^{o}\cdot\sin30^{o}-\cos30^{o}\cdot\sin60^{o}}\)

Wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). W odpowiedziach jest jednak \(\displaystyle{ 0,24}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: yorgin »

Dobrze Ci wychodzi. W odpowiedziach jest błąd.
ODPOWIEDZ