mam problem z tym zadaniem:
a) \(\displaystyle{ 2cox^{3}x - 3 sin x \ cos x = 0}\)
b) \(\displaystyle{ |tgx| qslant \frac{\sqrt{3}}{3} \ xE(0, \pi)}\)
równania i nierównosci
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
równania i nierównosci
a)
\(\displaystyle{ cosx(2cos^{2}x-3sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(2-2sin^{2}x-3sinx)=0}\)
I zmienna pomocnicza do trójmianu
t=sinx
I szukasz pierwiastków z przedziału .
\(\displaystyle{ cosx(2cos^{2}x-3sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(2-2sin^{2}x-3sinx)=0}\)
I zmienna pomocnicza do trójmianu
t=sinx
I szukasz pierwiastków z przedziału .
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
równania i nierównosci
narysuj sobie wykres |tgx|, zaznacz gdzie jest wartosc wieksza lub rowna od szukanej ( beda to punkty \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{6} \frac{5 \pi }{6} +2k \pi}\) )
traz zaznacz przedzialy
traz zaznacz przedzialy