wartosc parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

wartosc parametru

Post autor: setch »

Dla jakiej wartości parametru ronanie cos^2x+cosx+m=0[/latex] ma rozwiazanie?
Oczywiście
\(\displaystyle{ t=cosx t\in \\
t^2+t+m=0\\
\Delta\geq0}\)

i coś jeszcze?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

wartosc parametru

Post autor: przemk20 »

\(\displaystyle{ -1}\)
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

wartosc parametru

Post autor: setch »

a nie powinienem
\(\displaystyle{ f(-1)\geq 0\wedge f(1)\leq 0}\) ?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

wartosc parametru

Post autor: przemk20 »

ale \(\displaystyle{ f(1) q 0 \ \ i\ \ -1}\)
ODPOWIEDZ