Wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Wykres funkcji
Witam, mam problem z narysowaniem wykresu funkcji:
\(\displaystyle{ cosx ^{ \sqrt{\left|cosx\right|-1 } }}\)
Otóż: wychodzę z tego, że ustalam dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ \pm cosx-1 \ge 0}\)
Czyli: \(\displaystyle{ x=k \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Zerkam w odpowiedź z tyłu książki: z dziedziny wyrzucone jest k=0. Na jakiej podstawie? Mógłby ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ cosx ^{ \sqrt{\left|cosx\right|-1 } }}\)
Otóż: wychodzę z tego, że ustalam dziedzinę funkcji \(\displaystyle{ \pm cosx-1 \ge 0}\)
Czyli: \(\displaystyle{ x=k \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)
Zerkam w odpowiedź z tyłu książki: z dziedziny wyrzucone jest k=0. Na jakiej podstawie? Mógłby ktoś pomóc?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Wykres funkcji
Jeszcze raz sprawdziłem wykres na wolframie tylko kazałem mu rysować dla \(\displaystyle{ x\in\RR}\) i wychodzi jakby wykresu w ogóle nie było. Ale patrząc na dziedzinę jaką podaje wolfram to wychodzi, że wykresem będą punkty.
... 1%29%29%29
... over+reals
... 1%29%29%29
... over+reals
-
- Użytkownik
- Posty: 344
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nisko
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Wykres funkcji
Ok, tylko nie wiem jak sensownie zrozumieć dlaczego 0 jest wyrzucane z dziedziny. Wykres będzie punktowy, x to będą wielokrotności \(\displaystyle{ \pi}\) z wyjątkiem zera.
To zero mnie nurtuje:P
To zero mnie nurtuje:P
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wykres funkcji
Kacper20, dla \(\displaystyle{ k=0}\) masz \(\displaystyle{ 0^0}\), czyli symbol nieoznaczony.