Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładów.
a) \(\displaystyle{ cos^{2} \alpha + sin \alpha + sin^{3} \alpha = sin \alpha}\)
b) \(\displaystyle{ (1+ cos \alpha )(1-cos \alpha ) = sin \alpha}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{ sin^{2} \alpha }{1-cos \alpha } = 1+cos \alpha}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{ cos^{2} \alpha }{1+sin \alpha } = 1 - sin \alpha}\)
Dziękuję!
Udowodnij tożsamość - f. tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość - f. tryg.
W a i b wydaje mi się, że wkradł się błąd.
Więc zacznę od innych przykładów
c)
Mnożymy przez \(\displaystyle{ 1-cos \alpha}\) i zauważamy, że mamy wzór skroconego mnożenia:
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha = 1 - cos ^{2} \alpha}\)
Przenosimy cosinusa na lewą stronę i zauważamy jedynke trygonometryczna.
\(\displaystyle{ sin \alpha ^{2}+ cos\alpha ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
d)
Rozwiązujemy tak samo jak c:
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = 1 - sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha ^{2}+ sin\alpha ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
Więc zacznę od innych przykładów
c)
Mnożymy przez \(\displaystyle{ 1-cos \alpha}\) i zauważamy, że mamy wzór skroconego mnożenia:
\(\displaystyle{ sin^{2} \alpha = 1 - cos ^{2} \alpha}\)
Przenosimy cosinusa na lewą stronę i zauważamy jedynke trygonometryczna.
\(\displaystyle{ sin \alpha ^{2}+ cos\alpha ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
d)
Rozwiązujemy tak samo jak c:
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = 1 - sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha ^{2}+ sin\alpha ^{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
\(\displaystyle{ L=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Udowodnij tożsamość - f. tryg.
b) powinno być raczej:
\(\displaystyle{ (1+ \cos \alpha )(1-\cos \alpha ) = \sin^2 \alpha}\)
a) to chyba:
\(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha \cdot \sin \alpha + \sin^{3} \alpha = \sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ (1+ \cos \alpha )(1-\cos \alpha ) = \sin^2 \alpha}\)
a) to chyba:
\(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha \cdot \sin \alpha + \sin^{3} \alpha = \sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Udowodnij tożsamość - f. tryg.
Tresc zadania jest w takim razie mylaca. Zalozylem z gory ze podane wlasnosci sa prawdziwe i wystarczy to wykazac (bo tresc zadania to udowodnij, a nie rozstrzygnij prawdziwosc).