jak w temacie podaj x i y dziękuję
wylicz kąty x i y z trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z bajki :]
- Podziękował: 3 razy
wylicz kąty x i y z trójkąta
\(\displaystyle{ x + y =180}\)
no i tworzysz sobie uklad równan i wyliczasz x i y
no i tworzysz sobie uklad równan i wyliczasz x i y
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 54 razy
wylicz kąty x i y z trójkąta
Rozwiąż taki układ równań:
\(\displaystyle{ x + y = 180}\)
\(\displaystyle{ x - 10 + x + 180 - y - 20 = 180}\)
\(\displaystyle{ x = 70}\)
\(\displaystyle{ y = 110}\)
\(\displaystyle{ x + y = 180}\)
\(\displaystyle{ x - 10 + x + 180 - y - 20 = 180}\)
\(\displaystyle{ x = 70}\)
\(\displaystyle{ y = 110}\)