Prosiłbym o pomoc w wyznaczeniu dziedziny funkcji:
\(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})-1}{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})+1}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 14:37 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{2} + k \pi}\)
Tylko, że tam jest kwadrat i nie wiem za bardzo co z tym zrobić.
Tylko, że tam jest kwadrat i nie wiem za bardzo co z tym zrobić.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 18:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dziedzina funkcji
Kwadrat tangensa w mianowniku nie wpływa na dziedzinę. Wyznaczasz ją sprawdzając zerowanie mianownika, ale mianownik nigdy się nie zeruje, bo ten tangens w kwadracie jest zawsze większy lub równy zeru. A więc dziedziną całaj funkcji jest dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ {\tg \left( x- \frac{ \pi }{4} \right) }}\)
\(\displaystyle{ {\tg \left( x- \frac{ \pi }{4} \right) }}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, o 18:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dziedzina funkcji
Ok, dzięki czyli dziedzina wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{3}{4} \pi + k \pi}\)
Tylko jeszcze w tym zadaniu trzeba było uprosić funkcję do najprostszej postaci i narysować wykres.
Próbowałem za \(\displaystyle{ \tg}\) podstawić \(\displaystyle{ \frac{\sin}{\cos}}\) jednak nic się nie poskracało.
Tylko jeszcze w tym zadaniu trzeba było uprosić funkcję do najprostszej postaci i narysować wykres.
Próbowałem za \(\displaystyle{ \tg}\) podstawić \(\displaystyle{ \frac{\sin}{\cos}}\) jednak nic się nie poskracało.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Dziedzina funkcji
No to uprośćmy:
\(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})-1}{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})+1}=}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} upraszczamy, \\ upraszczamy, \\... \\... \\... \\ upraszczamy \end{cases}}\)
i wychodzi nam:
\(\displaystyle{ =-\cos2(x- \frac{\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})-1}{\tg ^{2}(x- \frac{ \pi }{4})+1}=}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} upraszczamy, \\ upraszczamy, \\... \\... \\... \\ upraszczamy \end{cases}}\)
i wychodzi nam:
\(\displaystyle{ =-\cos2(x- \frac{\pi}{4})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dziedzina funkcji
Mógłbyś napisać jak do tego doszedłeś? Chociaż z jakich wzorów skorzystałeś?
Edit: Już sobie sam poradziłem
Dzieki
Edit: Już sobie sam poradziłem
Dzieki